Skelet


Werkwijze groot skelet

De benodigdheden.


Het buisverband keren en een kant met het afbindgaren strak en aantal keren omwikkelen daarna met 2 halve steken (foto's hieronder) afbinden.afbindgaren strak en aantal keren omwikkelen daarna met 2 halve steken (foto's hieronder)afbinden.

Halve steek: de draad onder je vinger langs...


 

Je maakt een lus en die gaat over het "flosje". Goed aan de draad trekken en deze herhalen.

Afknippen draad en keren.


Opvullen met vulwol, zorg dat langs de buitenkant de wol strak en vlak zit zodat er geen bobbels ontstaan. De wolerg stevig aandrukken met een stomp voorwerp.
Weer afbinden met een aantalkeren strak omwikkelen en daarna 2of 3halve steken. Strak aantrekken en de draad afknippen en met  het andere losse eind van de draad met twee knoopjes vastknopen. Met vooraf het hoofdje op de manier zoals op de foto.Vul nu het lijf op, zeker niet te hard opvullen. In eerste instantie heb je een bungel hoofd maar dat komt later goed. Geen wol uit de nek laten steken. Rijg de onderkant van het lijfen trek de draad aan terwijl je de rafels naar binnen stopt... Er ontstaat een nette onderkant.

 

 

De hoogte van het koperdraad op het lijf wordt als volgt bepaald. Er wordt gemeten van af de nek tot aan de onderkant van het koperdraad. Dus nog geen voetjes maken dat komt later. Het koperdraad kan net onder de nek vastgezet worden maar mag ook wat lager.Dus even goed meten hoe lang de pop mag worden.

De benen worden aan het lijf gemaakt. Neem afbinddraad in je naald en steek deze met de ik en jij steek om het koperdraad. Zie ook de volgende foto's.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Op ongeveer 1/3  van het lijf rijg je een draad rondom. Deze trek je aan zodat er een inkeping ontstaat. hierdoor onstaat er iets meer figuur...


 

 

   

 

 

De ooglijn

De ooglijn wordt nu getrokken. Hecht je draad aan de achterzijde ongeveer in het midden vast op het hoofd. (Voor speelpoppen wordt dit anders gedaan). Draai de draad om het hoofd heen en zorg dat de draad recht blijft. Weer aangekomen bij de aanhechting rijg dan 1 steek door de aanhechting heen en draai (steeds de draad aantrekkend) nog eens rond het hoofd op de zelfde plaats als de eerste draad. Bij de aanhechting zet je de draad stevig vast. Zorg ervoor dat je de draad op spanning blijft houden.

   

 

 

 

 

Pas het lapje boventricot zo dat bij het hoofd het net past. Bij het lijf blijft het dan wijken. Dit komt later goed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boven op het hoofd blijft het kaal. Bij speelpoppen is dit niet aan te bevelen maar bij jaartafelpoppen is het prima. Desondanks doe je dit natuurlijk zoals je het zelf het prettigs vindt. Zorg er wel voor dat het boventricot zo hoog mogelijk zit, straks onder de haargrens.Zet met en overhandssteekje het tricot vast op de ooglijn. Hierna ga je met het maken van overhandse stekjes naar boven toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En nog verder met de overhandsesteekjes totdat het tricot rondom vast zit.Nu ga je verder vanaf de ooglijn naar beneden. Houd het tricot iets op spanning (naar beneden trekkend) en ga verder met de overhandse steekjes. Het is niet erg om af en toe ook door het lijf een steekje mee te nemen. Doe dit pas vanaf de rijglijn om het lijf.De achternaad is nu bijna tot onderaan gesloten. Nu vouw je het tricot naar binnen zodat het van onderen net tegen elkaar komt.

 

Naai nu met een overhandssteekje de onderkant dicht. Natuurlijk kan dit ook met de ik en jij steek (matrassteek). 

 

 

 

 

Het tricot zit nu iets gespannen om het lijf heen. Neem nu afbindgaren en snoer het hoofd strak af zodat er een nek ontstaat. Zorg ervoor dat er aan het hoofdgedeelte geen rimpels bij het afsnoeren ontstaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trek met afbindgaren de ogen iets in. Zet de draden aan de achterkant van het hoofd vast.

 

 

 

 

 

Neem nu het koperdraad voor de armen en buig dit aan weerskanten kort om voor de handjes.In het midden van het koperdraad buig je een oog zoals op de foto. Dit komt later rondom de nek getrokken en wordt niet omwikkeld met wol.

Neem een niet te dik sliertje van de wikkelwol en wikkel strak vanaf de nek tot aan het handje, wikkel het handje iets dikker en wikkel daarna weer terug naar de nek.Neem een stukje tricot let op de richting van de stof deze loopt in het verlengde van de arm. Draai het afbindgaren zo strak mogelijk om het handje zonder vouwen/ rimpels. Trek anders nog even aan het uiteinde van het tricot om ze weer weg te trekken. Draai hierna het garen verder over de pols zodat het lapje strak rond het polsje zit. Knip hierna het overtollige tricot weg.   
Wikkel een dun sliertje nu van af de pols naar de schouder zodat het afgebonde deel aan de pols niet meer zichtbaar is. Zo ziet het geheel eruit. Nu wordt het oogje in het midden van de armen in de nek geklemd.

Hierna wordt met een sliertje wikkelwol dearmen vastgezetaan de romp/ nek.  Goed strak kruislijgswikkelen. Daarna worden de benen strak gewikkeld, denk eraan dat je de onderkant van de benen, ongeveer2cm, ongewikkeld laat. Hier komen later de wassen voetjes aan.   
 
 

 


 


1 opmerking:

  1. De beschrijving van grote skeletten is afgerond. Ik hoop dat jullie er plezier van hebben.

    BeantwoordenVerwijderen